לבחירת המזגן המתאים לחלל או לבית שאותם נרצה למזג יש חשיבות גדולה, והיא משפיעה הן על טיב ואיכות המיזוג והן על ההוצאות שאיתן ניאלץ להתמודד. כיום קיימים בשוק פתרונות מיזוג מגוונים בעלי מאפיינים שונים, המאפשרים לכל אחד ואחת מאיתנו לאתר בקלות יחסית את המזגן המושלם עבורם.
כשבאים לקנות מזגן חדש, הדברים החשובים ביותר שיש לבדוק הם סוג המזגן והתפוקה שלו.
כיום קיימים בשוק שלושה סוגים מרכזיים של מזגנים: מזגן מיני מרכזי, מזגן עיל ומזגן רצפתי. בשלושתם קיימת הפרדה בין המדחס והמעבה לבין היחידה הפנימית. אולם בעוד במזגן העילי והרצפתי היחידה הפנימית מותקנת בתוך הבית, במזגן מיני מרכזי שתי היחידות צמודות זו לזו ובדרך כלל ממוקמות הרחק מחלל הבית, כשהאוויר מוזרם אל החלל באמצעות תעלות ופתחי אוורור.
בנוסף, בשנים האחרונות הולכות ותופסות תאוצה מערכות מיזוג VRF, הפועלות באופן שונה ממזגנים רגילים. עבור משתמש הקצה הדבר מורגש בעיקר בנפח זרימת האוויר המשתנה, אשר יוצא ממאייד המזגן ונקבע לפי הטמפרטורה בחדר בכל רגע נתון, בהתאם לטמפרטורה המבוקשת. מחיר של מערכת מיזוג VRF נע בין 7,000 ל-15 אלף שקלים.
מרכיב חשוב נוסף שיש להביאו בחשבון הוא כאמור תפוקת המזגן, לפי שעה. את התפוקה השעתית נמדוד באמצעות הפרמטרים BTU/H או כוחות סוס (כ"ס) – שניהם מחשבים את כמות הקור או החום שמפיק המזגן בשעת עבודה אחת, כאשר מזגן בעל 1 כ"ס שווה ערך למזגן עם תפוקת קירור שעתית של 9,000 BTU.
זכרו כי ככל שתפוקת המזגן תהיה נמוכה יותר, כך המזגן שלכם יצטרך לעבוד קשה יותר על מנת לקרר את החלל. מנגד, לא נרצה מזגן בעל תפוקה גבוהה מדי על מנת להימנע מבזבוז אנרגיה והוצאות מיותרות.
מזגן מיני מרכזי מיועד למיזוג מספר חדרים במקביל ומספק טמפרטורה מאוזנת ואחידה לכולם, תוך חיסכון משמעותי באנרגיה. ההתקנה של מזגן מיני מרכזי מורכבת יחסית, ובמקרים רבים נדרשת הנמכה של התקרה בגבס לצורך התקנת תעלות המיזוג.
בבחירת מזגן מיני מרכזי, גודלו של החלל שאותו נרצה למזג הוא הפרמטר החשוב ביותר, לרבות גובהו. ישנם מרכיבים נוספים המשפיעים על תפוקת המזגן הרצויה לנו, בהם מיקומנו הגאוגרפי, עובי הקירות החיצוניים וכן מיקומו של החדר עצמו – למשל, בחלק הצפוני והקריר של הבית, או בחלק הדרומי שטוף השמש.
פרמטר נוסף שיש להביא בחשבון הוא נוחות השימוש: האפשרות לתפעל את המזגן מרחוק (כיום ישנם מזגנים בעלי טכנולוגיית ויי-פיי המאפשרים שליטה מהטלפון הנייד, עוד בטרם הגעתנו הביתה); השוואה בין הטמפרטורה המבוקשת לזו השוררת בחדר בכל רגע נתון; הימצאותו של טיימר, המאפשר להפסיק את פעולת המזגן בזמן המתאים לנו.
להתאמה שנבצע בין סוג המזגן לגודל החדר תהיה השפעה קריטית על החיסכון בהוצאות החשמל.
ככלל, כ-500 BTU מספיקים למיזוג 1 מ"ר (כאמור, 9,000 BTU כמוהם כ-1 כ"ס). כך, חדר סטנדרטי של 15 מ"ר יזדקק למזגן בעוצמה של 1 כ"ס (8,500 BTU); על מנת למזג חדר שינה בגודל 25 מ"ר נזדקק למזגן של 2 כ"ס (16,000 BTU); ומזגן לסלון בשטח של 50 מ"ר יחייב התקנת מזגן בעל עוצמה של לפחות 3 כ"ס (27,000 BTU).
זכרו כי קנה מידה זה אינו לוקח בחשבון היבטים פרטניים של החדר הממוזג, כפי שפורטו לעיל.
על מנת לחשב את צריכת החשמל של המזגן עלינו לדעת מהו ההספק החשמלי שלו, ומה משך עבודתו – נתון המיוצג בקילוואט או קוט"ש; בנוסף, עלינו לדעת מהו התעריף של חברת החשמל – בהתאם לרמת מתח החשמל בביתנו, לעומס הקיים על המערכת ולזמן הצריכה שלנו.
לשם כך, ניעזר בנוסחה הבאה:
(צריכת קוט"ש X מספר שעות העבודה) X התעריף לשעה = צריכת החשמל של המזגן
לכל שאלה או התייעצות נוספת, נציגי DAIKIN כאן לרשותכם וישמחו לספק לכם מענה